Quai de la Fosse - Nantes © V.Joncheray

UN PATRIMONIU îN JURUL LOAREI

Oraşe şi patrimoniu

Castelele de pe Loara sunt mărturii istorice, dar râul şi-a lăsat şi el amprenta: asupra râului, a unei epoci, asupra oraşelor şi obiceiurilor. De la patrimoniul cultural maritim la patrimoniul cultural urban, este un ţinut care trăieşte şi îşi povesteşte istoria.

Locuinţe trogloditice şi ambarcaţiuni tradiţionale

Maiestuoasă şi liberă, Loara a ştiut să modeleze peisajul văii sale, aşa cum îl vedem astăzi. Stau mărturie deversoarele care protejează terenurile cultivate şi locuinţele trogloditice săpate în stânci.
Pe malurile Loarei, mai ales între Chaumont-sur-Loire şi Saumur, ca un secret bine păstrat, galeriile de tuf calcaros, folosite odinioară pentru ridicarea castelelor, au acum alte întrebuinţări. Săpate în versanţi, aceste locuinţe trogloditice sunt astăzi crame şi ciupercării unice sau au fost transformate în camere de hotel sau pensiuni.

O altă moştenire a trecutului: portul de ambarcaţiuni al Loarei, care şi-a pus amprenta pe malurile râului. Profitaţi de vacanţa pe malurile Loarei şi faceţi cunoştinţă îndeaproape cu aceste ambarcaţiuni tradiţionale care circulă pe râu! Punctul lor comun: toate au fundul plat, datorită numeroaselor bancuri de nisip prezente din loc în loc pe fundul râului Loara. Şlepuri, gabare, luntre sau alte ambarcaţiuni cu fundul plat, toate vă stau la dispoziţie. Nu rataţi ocazia de a vă îmbarca şi a descoperi la bordul lor afecţiunea barcagiilor pentru râul lor!

Oraşele din jurul râului

Orléans: o plăcută îmbinare a tradiţiei cu modernismul
Mai multe >>

Blois, o cetate regală plină de farmec
Mai multe >>

Amboise, farmecul „à l’italienne”
Mai multe >>

Tours: arta de a trăi „à la française”
Mai multe >>

Saumur: capitala cailor
Mai multe >>

Angers: blândeţea angevină
Mai multe >>

Nantes: „Nici tocmai pământean, nici tocmai maritim (...) tocmai de-i trebuie unei sirene” – Julien Gracq
Mai multe >>