La Loire à Vélo - Le Thoureil © J. Damase

O pagină de istorie

Pe firul râului Loara, pe firul istoriei

În ziua de astăzi, Valea Loarei numără multe monumente istorice, printre care maiestuoasele sale castele de-a lungul râului, evocând şi punând în scenă toate evenimentele importante sau mărunte din istoria Franţei.

 

Loarei îi este atribuit şi un mare număr de monumente care nu se oglindesc neapărat în apele sale. Astfel, Chambord domină malurile râului Cosson, Azay-le-Rideau se contopeşte cu râul Indre, Cheverny se adăposteşte valea râului Beuvron, Chenonceau se întinde de-a lungul râului Cher, iar castelul Chinon flirtează cu Vienne. Toate aceste monumente, începând cu castelul Sully-sur-Loire (primul din amonte) şi terminând cu cel al ducilor de Bretania, în Nantes (primul din aval), trecând prin Valençay (situat în partea cea mai sudică), dispun de un dulce climat legendar şi de frumuseţea uluitoare a peisajelor care le înconjoară.

Fortăreţe medievale, castele regale şi aşezări renascentiste, conace bucolice, catedrale impresionante... Acest miracol artistic care s-a dezvoltat fără încetare timp de mai bine de trei secole şi care a dat naştere a ceea ce istoricii numesc „arta de a trăi à la française” este, de fapt, rezultatul unui dezastru militar: bătălia de la Azincourt (octombrie 1415). O înfrângere care l-a obligat pe regele Franţei din acele vremuri, Carol al VII-lea, alungat din Paris de către englezi, să se refugieze în siguranţă pe malurile Loarei, în Touraine, unde fuseseră deja ridicate fortăreţe rezistente. În plus, zona avea numeroase alte avantaje: foarte fertilă, traversată de un râu, principala cale de comunicare între Mediterana, Burgundia, regiunea lioneză şi provinciile din nord-vest. Obligată iniţial să se refugieze, nobilimea a rămas însă aici, desfătându-se apoi din plin în timpul îndelungatei sale şederi! Astfel, regiunea a primit numele de „Grădina Franţei”. Nu a fost decât începutul epocii de aur a Văii Loarei. După stabilirea păcii, prosperitatea economică, strâns legată cu dezvoltarea artelor, a dat naştere unei febre arhitecturale fără precedent.

Pământul regilor

Francisc I, Carol VII, Leonardo da Vinci, Maurice Genevoix, Julien Gracq nu s-au înşelat când au ales să îşi stabilească reşedinţa aici. Şi astăzi, această mare dimensiune culturală are un loc bine stabilit între peisajele variate cu arhitecturi contrastante: locuinţe trogloditice, castele renascentiste, fortăreţe medievale, cetăţi istorice, grădini, mănăstiri şi aşa mai departe.

Mai multe despre Valea Loarei >>