La Bohalle proche de St-Mathurin-sur-Loire © Jean-Sébastien Evrard

O NATURĂ DE EXCEPŢIE

Splendorile florei şi faunei din Valea Loarei

Teritoriul Văii Loarei nu este doar leagănul splendorilor, prezentate aici, şi al castelelor de pe Loara, ci şi un teritoriu natural în întregime. Flora şi fauna sunt prezente în împrejurimile şi de-a lungul râului Loara şi le oferă vizitatorilor un spectacol mirific.

 

Loara, râul cu o mie de chipuri

Cu meandrele largi care se deschid în vaste insule nisipoase, pădurile aluviale presărate cu cordoane de plante denumite „verdiaux” (un fel de salcie sălbatică), pajiştile udate în mod regulat, dâmburile calcaroase care domină câmpia, valea Loarei are multe chipuri şi este în continuă schimbare. Câteva bancuri de nisip, încălzite de soarele verii la peste 50°C, fac posibilă dezvoltarea plantelor tropicale. Important culoar de migraţie pentru păsări, peşti, dar şi pentru plante, Loara este neîmblânzită şi fertilă.

 

Rezervaţie naturală de plante tropicale

Liniştită sau puternică, Loara îşi modifică albia în permanenţă, din insule înverzite în bancuri de nisip mişcătoare. Plantele tropicale s-au adaptat bine pe acest râu. Bancurile de nisip încălzite de soare, o expunere ideală, grânele aduse cu vapoarele, vânturile şi păsările: doar atât le-a trebuit speciilor americane şi africane ca să înflorească pe Loara. Micul port Candes Saint Martin, renumit şi pentru mănăstirea sa, este locul ideal pentru a admira aceste specii tropicale.   

Faţă în faţă cu păsările şi cu castorii

Aduşi aici cu 25 de ani în urmă, castorii irezistibili, sălbatici şi... mari amatori de lemn, se readaptează încet-încet. Pentru aceste simpatice rozătoare, insula Folie din Chaumont-sur-Loire este un paradis. Nenumăratele schimbări ale râului îl fac atrăgător şi pentru o varietate foarte mare de păsări. La Chaumont, la Amboise sau în aval de Saumur, această faună, cu pene sau cu blană, poate fi observată din bărci tradiţionale, în zori sau în amurg.
 

De pe cal, din balonul cu aer cald, din barcă, de pe bicicletă: admiraţi Loara prin toate mijloacele

Loara este o aventură excepţională, pe care o puteţi trăi pe apă, în aer sau pe pământ. Centrul Permanent de Acţiuni Ecologice vă propune ieşiri în natură, pe jos sau la bordul ambarcaţiunilor tradiţionale. Traseele sunt prevăzute cu numeroase opriri recreative şi educaţionale, care vă permit să descoperiţi, împreună cu familia dumneavoastră, diversele habitate naturale din Valea Loarei.

Pentru cei care nu vor să stea prea aproape, zborul cu balonul cu aer cald le va dezvălui o privelişte inedită: „Au gré des Vents” (La voia vântului) vă va satisface pofta de aer curat.

Parcul natural regional Loire-Anjour-Touraine pentru conservarea patrimoniului natural şi construit

Parcul Loire-Anjou-Touraine acoperă valea Loarei, între Tours şi Angers. Adăposteşte un patrimoniu natural, cultural şi istoric pe cât pe bogat, pe atât de variat. Modalitatea cea mai autentică de a-l descoperi este, fără îndoială, cu o canoe sau un caiac. Plimbări pe râu, potrivite oricui, indiferent de nivel!

Cât despre împătimiţii mersului pe bicicletă, aceştia pot urma cursul râului, pe o distanţă de peste 150 km , pe drumul semnalizat şi sigur dintre Tours şi Angers, urmând indicatoarele Loara pe bicicletă (La Loire à vélo)!
Mai multe despre le Loara pe bicicletă (La Loire à vélo) >>

Estuarul Loarei

Acolo unde Loara şi oceanul se întâlnesc
Începând din Nantes, adică cu 50 km înainte de a ajunge la ocean, influenţa mării asupra râului este deja prezentă. Mişcarea mareelor este vizibilă. Oriunde v-aţi îndrepta privirea, veţi vedea că oceanul este foarte aproape. Colibe pescăreşti, acoperite cu stuf, porturi străvechi precum Paimboeuf...  Dacă doriţi să vedeţi o imagine de neuitat a Loarei înainte de a se vărsa în ocean, veniţi pe podul din Saint-Nazaire, unul dintre cele mai lungi din Europa!  Dar, dacă vă temeţi de înălţime, alegeţi o cale mai uşoară şi luaţi unul dintre numeroasele bacuri gratuite care traversează Loara.

Mai multe despre patrimoniul natural al zonei Centre a Văii Loarei >>
Mai multe despre patrimoniul natural al zonei Pays de la Loire >>