©V.Treney/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©J.Mutschler/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©TH.Bronner/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©J.Damase/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire ©C.Mouton/CRT Centre Val de Loire - Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire
Domeniul Chaumont-sur-Loire

La mai puţin de 2 ore distanţă de Paris şi deschis pe tot parcursul anului, domeniul Chaumont-sur-Loire domină Loara, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO pentru peisajele sale culturale, şi oferă o privelişte extraordinară a fluviului sălbatic şi peisaje naturale neatinse de secole.

Domeniul Chaumont-sur-Loire reuneşte 3 proprietăţi aflate pe o singură suprafaţă de 32 de hectare. Cuprinde castelul (secolele al XV-lea – al XIX-lea), parcul peisagistic conceput de Henri Duchêne, precum şi Festivalul internaţional al grădinilor (între 25 aprilie şi 1 noiembrie 2015), ediţia a 24-a, cu tema „Grădini extraordinare, grădini de colecţie”.

Centrul de arte şi natură găzduieşte şi opere ale artiştilor contemporani şi expoziţii de artă fotografică, unde pot fi admirate fotografii pe teme de natură şi peisaj. Pe tot parcursul verii au loc evenimente nocturne: „Nopţi magice”, în timpul cărora veţi admira castelul la lumina a 2.500 de lumânări, şi „Grădinile luminii”, când vă veţi bucura de o plimbare nocturnă poetică şi ingenioasă prin grădinile festivalului. Restaurantele domeniului vă aşteaptă odată cu deschiderea festivalului şi vă propun specialităţi culinare ingenioase şi rafinate.

DE NEOCOLIT

Festivalul internaţional al grădinilor, de renume internaţional, recunoscut de 23 de ani atât de către profesionişti, cât şi de către amatorii de grădinărit. Festivalul atrage în fiecare an peisagişti şi designeri din întreaga lume. Pentru cea de-a 24-a ediţie, echipele participante au conceput 25 de grădini originale pe tema „Grădini extraordinare, grădini de colecţie”, sărbătorind astfel în propriul lor stil îmbinarea plantelor neobişnuite cu pasiunea colecţionarilor. Un patrimoniu extraordinar cu unul dintre cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei, înconjurat de parcuri cu peisaje unitare. Aflat în proprietatea reginei Caterina de Medici, în secolul al XVI-lea, apoi a rivalei sale, Diane de Poitiers, castelul a adăpostit de-a lungul vremii numeroase personaje celebre, precum Nostradamus, sculptorul Nini, Benjamin Franklin sau Germaine de Staël.La sfârşitul secolului al XIX-lea, traversează o perioadă plină de strălucire şi de petreceri cu Prinţesa de Broglie, ultima proprietară particulară a domeniului. Trecut în proprietatea statului la 1 august 1938, castelul rămâne monument naţional până în 2007, an în care, în cadrul transferului patrimoniului de stat la colectivităţile teritoriale, este cumpărat de Région Centre (regiunea centrală).Domeniul Chaumont-sur-Loire achiziţionează în fiecare an obiecte care au aparţinut în trecut castelului, acum mobilat şi decorat în spiritul marilor reşedinţe ale secolului al XIX-lea. În prezent, castelul Chamont-sur-Loire este unul dintre castelele cu cele mai multe piese de mobilier din Valea Loarei.

Continuați lectură

EVENIMENTE

Centrul de arte şi natură

Un Centru de arte şi natură care găzduieşte în fiecare an peste cincizeci de artişti plastici şi fotografi de renume internaţional. În acest an, manifestarea se axează pe copaci şi secretele lor şi, printre altele, pe „Arborele fosilizat”, un sublim trunchi de piatră cu reflexe gri şi bleu, realizat de marele artist brazilian Tunga, precum şi o sculptură a marelui artist din Ghana, El Anatsui. 2015 este şi anul celei de-a doua etape a operei ilustrului artist mexican Gabriel Orozco, o comandă specială a regiunii centrale a Văii Loarei. Pictura, intitulată „Flori fantomă”, este inspirată din palimpsestele vechilor tapiserii, din vremea prinţesei de Broglie, aflate în apartamentele celor care erau invitaţi la castel.  „Splendori de toamnă” şi „Grădini de iarnă” În fiecare an, pentru a sărbători toamna, acest magnific anotimp în culorile extraordinare pe care le oferă natura în ultimele raze de soare, Domeniul Chaumont-sur-Loire organizează un eveniment grandios sub numele de „Splendorile toamnei”, pe durata Sărbătorii Tuturor Sfinţilor. Domeniul Chaumont-sur-Loire se îmbracă în straie de sărbătoare şi le propune tuturor celor interesaţi vizite, plimbări şi ocazii de a descoperi plante rare. Printre altele, vor putea fi descoperite tablourile vegetale create special pentru această ocazie din frunze şi legume de sezon, precum şi pepeni verzi furajeri cu forme multiple şi legume din familia cucurbitaceelor care împânzesc Domeniul şi împodobesc aleile şi împrejurimile castelului. În zilele de week-end ale Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, vizitatorii pot admira expoziţiile realizate din colecţii de legume vechi şi rare, pot participa la atelierele de creaţie a decoraţiunilor de grădină confecţionate din răchită, pot face schimb de seminţe şi pot primi sfaturi de la grădinarii Domeniului. De asemenea, vizitatorii pot degusta un meniu special creat pentru aceste zile şi preparat din produse de sezon provenite din grădina de legume a Domeniului. Începând cu 15 noiembrie, veţi putea descoperi noi grădini de iarnă în curtea fermei, grădina de legume şi în serele domeniului.De asemenea, în castel veţi putea admira o expoziţie de iarnă.

Continuați lectură