©J.F. Le Scour/Chateau d'Amboise - CASTELUL REGAL AMBOISE ©P. Forget/CRT Centre Val de Loire - CASTELUL REGAL AMBOISE ©C. Mouton/CRT Centre Val de Loire - CASTELUL REGAL AMBOISE ©C. Mouton/CRT Centre Val de Loire - CASTELUL REGAL AMBOISE ©F. Delong/CRT Centre Val de Loire - CASTELUL REGAL AMBOISE ©J.F. Le Scour/Chateau d'Amboise - CASTELUL REGAL AMBOISE ©R. Bodian/CRT Centre Val de Loire - CASTELUL REGAL AMBOISE
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise
Castelul Regal Amboise

La distanţă de o oră de Paris, în inima Văii Loarei, patrimoniu mondial al umanităţii, Amboise este un oraş istoric plin de farmec, dominat de castelul său regal. Loc de referinţă pentru istoria Franţei, castelul a fost reşedinţa Curţii regilor Carol al VIII-lea şi Francisc I. Numeroşi oameni de cultură şi artişti europeni au locuit aici în timpul Renaşterii, de exemplu Leonardo da Vinci, care se odihneşte astăzi în capela castelului. Castelul poate fi vizitat pe tot parcursul anului (cu excepţia zilelor de 1 ianuarie şi 25 decembrie), de la orele 9. Pliant în 17 limbi, printre care română.

DE NEOCOLIT

Pe urmele lui Leonardo da Vinci

Geniul florentin, Leonardo da Vinci, ajunge la Amboise în anul 1516, la invitaţia regelui Francisc I. Se stinge din viaţă trei ani mai târziu şi este înmormântat după dorinţa sa în incinta castelului regal. Cavoul său este păstrat în Capela Saint-Hubert. Apartamentul regal Construit din ordinul lui Carol al VIII-lea, apartamentul regal a fost mai târziu locuit de succesorul său, regele Francisc I, care va rămâne aici toată tinereţea. Sălile gărzilor, apartamentele gotice şi mobilierul bogat în stil renascentist arată grandoarea politică a suveranului şi stilul de viaţă de la curte: gărzile regale; educaţia prinţilor; puterea regală; locul femeilor; arta servirii meselor şi festivităţile regale de neuitat. Ultimul etaj este amenajat cu colecţii din secolul al XIX-lea, care i-au aparţinut lui Ludovic Filip I, ultimul rege al francezilor, şi familiei sale.

EVENIMENTE

Expoziţia "Francisc I şi Renaşterea în colecţiile de ceramică" Între 17 aprilie şi 16 noiembrie 2015 Francisc I, devenit o adevărată imagine naţională, i-a inspirat, în secolul al XIX-lea, pe marii meşteri ceramişti din Valea Loarei, ale căror opere de colecţie sublime poartă amprenta epocii, persoanei şi blazonului său. Aceste obiecte ceramice remarcabile sunt prezentate (cu explicaţii în limbile franceză şi engleză) la castelul Amboise până pe 16 noiembrie, în parteneriat cu Faïencerie de Gien. Mai multe >> "Crăciunul de-a lungul secolelor" Între 30 noiembrie 2015 şi 10 ianuarie 2016 Feerică şi plină de neprevăzut, incursiunea în timp pe care v-o propunem la Château royal d’Amboise este o explorare minunată a obiceiurilor de Crăciun, de la începuturi şi până în secolul al XIX-lea (inclus în vizitarea colecţiilor permanente). Vizitarea colecţiilor permanente se efectuează cu ajutorul pliantului în limbile germană, maghiară şi română (inclus în taxa de intrare). Include şi incursiunea în timp „Crăciunul de-a lungul secolelor” cu ghid audio (în franceză sau engleză, taxă suplimentară de 4 €).   

Continuați lectură